STORITVE

Živali so ČUSTVENA bitja. Živali so naša zaščita. Živali z vstopom v naše okolje komunicirajo z nami.

Za dobro počutje in sobivanje žival-človek si je potrebno nastaviti najprej ogledalo. Kakršen človek-takšna bo žival. Prvo in nujno je prisluhniti sebi, kaj želimo in zakaj smo si nabavili žival. Tega ne ve vaš Google

Vsa naša energija je prenosljiva na našo žival(dobra in slaba).Energija je neuničljiva. Živali imajo svojo govorico telesa, svoja sporočila, katerih se moramo naučiti brati. Žival nam sporoča, kdaj jo je strah, kdaj je v stiski, kdaj je ogrožena. Na vsa ta sporočila moramo znati primerno reagirati, če hočemo imeti dober odnos s svojo živaljo in posledično zdravo žival. Bolezen vedno izbruhne, ko žival ostane brez svojih temeljnih potreb.

Ko žival ostane brez svojih temeljnih potreb je še bolj dovzetna za bolezni, zunanje in notranje zajedalce.

Živali se nikoli ne kupuje kot darilo!

pREVENTIVA

Preventiva je praktično vse, kar bi moral vedeti vsak novi lastnik živali. Poznati mora temeljne potrebe svoje živali. Naše živali bodo zdrave, če poznamo njihove temeljne potrebe. To niso samo primerna hrana, čista voda, sprehodi, udobno ležišče. Ena temeljnih potreb, ki jo mora imeti vsaka žival je njihova VARNOST.

PASJA KUGA – PARVOVIROZA – ADENOVIRUSNI HEPATITIS (to so vsa nujna cepljenja)

1.CEPLJENJE

a) Pri mladičih mlajših od 16 tednov je priporočljiv prvi odmerek pri 8.tednih in ponovitveni odmerek v razmaku 4. tednov (ponovitev vsaj do 16 tednov starosti)

b) Pri necepljenjih mladičih starejših od 16 tednov starosti je dovolj enkratni odmerek.

Ponovitveno cepljenje se opravi po 6-12 mesecih. Nato pa NE POGOSTEJE kot na vsake 3 leta, ali po preverjenju titra protiteles.

LEPTOSPIROZA

Opravimo pri osmem tednu starosti. Na tržišču se skoraj ne dobi več L2 cepiv. To je dvovalentnih -z dvema sevoma leptospir. Skoraj vsa cepiva vsebujejo L4( štirje seve leptospir).Zato številni veterinarji po svetu opozarjajo, da se drugi odmerek ne opravi skupaj z cepljenjem ostalih kužnih bolezni in steklino, ker prihaja do možnih zapletov po ceplenju(preveč stvari hkrati)

Za Leptospirozo opravimo dva zaporedna odmerka v razmaku 2-4 tednov

Ponovitvena cepljenja se opravijo vsako letno, na vsakih 12 mesecev, vendar ne sme biti zakasnitveni interval daljši od 6. tednov(če je interval daljši se svetuje ponovno zaporedno 2x ceplenje na 4 tedne)

MAČJA KUGA(parvovirus) – NALEZLJIVO VNETJE DIHAL(herpesvirus) – NALEZLJIVO VNETJE DIHAL(calicivirus)

1.CEPLJENJE

a) Pri mladičih mlajših od 16 tednov je priporočljiv prvi odmerek pri 8.tednih in ponovitveni odmerek v razmaku 4. tednov (ponovitev vsaj do 16 tednov starosti).Enako velja tudi za živali starejše od 16. tednov(dva odmerka 3-4 tedne). Ponovitvena ceplenja se opravijo po 6-12 mesecih. Nato NE POGOSTEJE kot vsake 3. leta(razen pri metitvi protiteles(parvo virus)

STEKLINA

Obvezna za mačke , ki prestopajo državno mejo. Za ostale živali na željo lastnika.

Prvo cepljenje se opravi po 3. mesecih starosti. Nato sledi ponovitev cepljenja po 12 mesecih. Nato je potrebno slediti navodilom proizvajalca cepiv in zakonodaji države, v katero se potuje.

LEVKOZA(virus FeLV)

Za mačke, ki so izpostavljene virusu levkoze. OBVEZEN pogoj za cepljenje je NEGATIVNI test. V primeru pozitivnega testa je smiselno narediti PCR test, ker je možnost napake hitrega testa kar velika.

Ne glede na starost mačke, sta potrebna dva zaporedna odmerka 3-4 tednov.

Ponovitev se opravi po 12. mesecih. Pri zakasnelih revakcinacijah je vedno potrebno upoštevati navodila proizvajalcev cepiv. Nato se ceplenja ponavlajo vsake 2-3 leta.

ŠE OPOZORILO!  MAČJI HIV!  Cepiva ni na voljo!

dIAGNOSTIKA

Za dobro diagnozo je pomemben dober klinični pregled, dobra anamneza in izčrpen pogovor z lastnikom živali, da se znamo usmeriti k pravemu cilju. Včasih je to dovolj kratek 15 minuten pregled, včasih pa po uri ne najdemo poti do rešitve.

Nudimo vse, kar mora danes imeti ambulanta:

-rentgensko

-ultrazvočno in

-laboratorijsko diagnostiko

Mi nismo specialistična ambulanta. Tudi ne pametujemo. Naredimo vse za dobrobit živali,z dogovorom lastnika živali. Ne delamo stvari, za katere nimamo soglasja lastnika.Ne delamo stvari, ki jih ne znamo končati v celoti. Zelo dobro sodelujemo s kolegi specialisti in vemo kam se stranko usmeri, da je za žival v danem trenutku najboljše.

sl_SISlovenian