logo_veterinarstvo_vidic
   
Text Size

PREHRANA NAŠIH PSOV - SESTAVA DIETE

PDFNatisniE-pošta

Edini zanesljiv pokazatelj, da je naš pes oziroma mačka preobčutljiva na hrano, je poizkus hranjenja s hrano, ki jo žival še nikoli ni zaužila (eliminacijska dieta). Dieta mora trajati vsaj 10-12 tednov.

Med diagnostične postopke spadajo tudi kožni alergijski testi, ki pa ne morejo biti pravi pokazatelj in ne morejo biti nadomestilo diete, saj meritve pri obolelih živalih niso v korelaciji s kliničnim odzivom, poleg tega pa zvišane vrednosti protiteles najdemo tudi pri zdravih živalih.

Na voljo so komercialno pripravljene diete ali pa lahko dieto sestavimo tudi sami. Doma pripravljena dieta velja za boljšo od komercialno pripravljenih diet, vendar pa je zaradi zamudnosti priprave velikokrat nesprejemljiva. Dokazano je da nekatere živali prenašajo doma pripravljene sestavine, istih sestavin v komercialnih dietah pa ne. Vzroki za to so razni dodatki (aditivi) in kontaminacija hrane na proizvodnih linijah s prehranskimi pršicami. Živali obe vrsti diet običajno jedo, vendar se pojavi opazno zmanjšanje telesne teže. Ugoden odziv na eliminacijsko dieto govori v prid diagnozi – preobčutljivost na hrano. Diagnozo preobčutljivost na hrano dokončno potrdimo, ko žival zopet izpostavimo prvotni hrani.

Sestava eliminacijske diete

Po odvzemu anamnestičnih podatkov prehranjevanja živali (glavne sestavine, priboljški, občasni dodatki) sestavimo individualno dieto pri čemer upoštevamo naslednje :

- dieto predpišemo za obdobje najmanj 12 tednov

- med dieto naj žival pije neklorirano vodo

- omejimo se na en vir beljakovin in en vir ogljikovih hidratov

- v času diete prepovemo vse priboljške in dodatke k prehrani

- upoštevamo navade lastnika in živali

- upoštevamo cene posameznih živil

V primeru da lastnik ne more pripraviti diete doma predpišemo katero od komercialnih hidroliziranih diet. Hidrolizati so potencialni alergeni obdelani na tehnološki način tako da je zmanjšana velikost delcev proteinov, zaradi česar se ti proteini kasneje ne morejo povezati v imunski odziv.

Provokacijska dieta

Po preteku dvanajstih tednov diete začnemo dodajati posamezne sestavine prehrane živali, kar imenujemo provokacijska dieta. V obrok uvajamo le eno sestavino naenkrat v majhnih količinah in opazujemo morebiten pojav prvotnih težav. Med izpostavitvijo lahko opazimo spremembe že po dvanajstih urah, običajno v dveh do sedmih dneh, lahko tudi celo po 14 dneh. Zato posamezne sestavine menjujemo šele po preteku štirinajstih dni. Cilj provokacijske diete je povrniti žival na ekonomično in polnovredno prehrano, ki ne bo vsebovala spornega antigena (tujka). Zelo redko se zgodi, da žival z ugotovljeno preobčutljivostjo na hrano razvije preobčutljivost na sestavine v novi dieti. V tem primeru je potrebno celoten postopek diagnostike ponoviti.

Na koncu naj omenimo še posebnost pri mačkah, ki nerade menjujejo okuse na katere so navajene, zato je speljati eliminacijsko dieto poseben problem. Ne smemo dovoliti da bi mačka zaradi spremembe hrane stradala (nevarnost zamaščenja jeter). Običajno si poskušamo pomagati tako, da dnevno povečujemo delež sestavine v obroku (hrano lahko tudi segrevamo saj s tem povečamo oddajo vonja in stimuliramo apetit, hranimo iz roke, itd.). Skratka individualno in z veliko mero potrpljenja.KONTAKT

Veterinarstvo Vidic
Kromberška cesta 12
5000 Nova Gorica

Tel.: 080 / 41 - 40,
(05) 333 07 50
GSM: 031 83 94 94

Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Pišite nam:
veterinarstvo.vidic@siol.net

URNIK

Ponedeljek – petek:
07:30 - 19:00

Sobota: 8:00 - 12:00

Nedelja in prazniki: zaprto

Iskanje